2015. január 31., szombat

Tökös gabanica Mesimódra

Tündérkeresztanyám, ki csak nyolc évvel jött nálam hamarabb világra, nem sokkal kezdte korábban konyhászati kísérleteit nálam. Ezeket a próbálkozásokat boldog nagycsalád-egyesítési tervekkel kombinálta, így a famíliánk apraja-nagyja élvezte (vagy épp nem) a végeredményeket.

Egy időben, miután kipróbáltuk a csak számomra készített kétes kinézetű töltött fasírtját úgy gondoltam, belőle már sosem lesz világhírű shéf, de azért még szeretjük. Ne aggódjatok, azt a fasírtot túléltük, de csak mert a kóstolás után senki nem ette meg. Évekig titkoltuk előle, hogy a kukában végezte, nem lévén se kutya se macska még a családban.

Pár évvel később az élet úgy hozta, hogy több ideje jutott a főzőcskézésre, és ráérzett az ízekre. Ma már boldogan cserélek vele recepteket, és úgy döntöttem, számomra a legkülönlegesebb ételét osztom meg veletek, miközben én is megpróbálom elkészíteni.

A tökös gabanica egy nagyon egyszerű és nagyon olcsó egytálétel. Bő fél óra alatt elkészül, és a költsége két személyre másfél euró körül mozog. Három fő összetevője van: burgonya, darálthús fasírtként és cukkini.

A 4 nagyobbacska burgonyát megpucolom, felkockázom és sós, borsos, vegetás vízben felrakom főlni.
Ezután elkészítem a fasírtot. Férfiökölnyi darálthúst, egy szelet vízben áztatott és kifacsart kenyeret,  tojást, kevés borsot, sót és őrölt köményt fasírttá gyúrok. nem szabad beletenni se fokhagymát se pirospaprikát!

A krumplit 10 percig főzzük, majd mellé tesszük a fasírtot apró gombócok formájában. Én pingponglabda méretekre törekedtem. Újabb 10 perc főzés következik.
A tököt megmosom, fél centis-centis karikákra szelem. Közben ha letelt a 10 perc, ezt is a lábasba teszem a krumpli és a husi mellé.
Most már addig főzöm amíg a tök és a hús el nem készül, ez durván húsz perc.

Fél pohár tejfölből és egy kanál lisztből habarást készítek, belereszelek egy kevés sajtot. Hozzákeverem a gabanicához, felrottyantom és már el is készült. Mese szerint rántással se rossz, de habarással sokkal finomabb.

Még egy pillanatra felforralom és már tálalhatom is.

Párom furán nézett először amikor hazaérve a munkából meglátta. Körbenézett, hogy más kaját tényleg nem csináltam-e. Majd leült, óvatosan belekóstolt. Szerinte olyan mint ha krumplifőzelék lenne babér nélkül kicsit felturbózva. Annyira ízlett neki, hogy végül megtiltotta a maradék szétosztását a macskáknak, másnap munka előtt akarta megenni. Szóval a projekt sikerült, ismét egy finom, egyszerű és olcsó étel került az asztalunkra.
Tökös gabanica

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése