Megboldogult anyósomnak köszönhetem, hogy nekem mára ezek az ételek is ehetővé váltak, tőle tanultam meg, hogyan varázsoljuk át ezeknek a formáját csábítóvá a pocakunk számára.
Mivel a belsőségeket tapasztalataim szerint minden országban olcsóbban lehet beszerezni mint a szín húst, úgy döntöttem ma ezekből főzök egy egyszerű de finom menüt. A teljes anyagköltség nem haladta meg a 2 eurot.
Itt Németországban a különböző belsőségeket külön árulják, nincs vegyes csomag belőle. Egyszerre megfőzni sok lenne, így én megveszem például a pipihez a zúzát májat és szívet negyed kilós csomagokban, és 3-4 uzsonnás zacskóban összerakva lefagyasztom. Mindig tisztítva, darabolva fagyasztom le őket, így csak egyszer kell nekilátni, később már konyhakészen kapom elő.
Zuzamasnik és szívhegyek |
A szívek következnek. Egy mozdulattal levágom mindegyiknek az aljáról a kilógó ereket tartalmazó részt és felül félig behasítom. Így hamarabb megfől, ráadásul szebben is mutat.
A májat csak megmosom, ha látok rajta bármi furát, fehér lógó valamiket, esetleg zöld, azt levágom róla. Zöld akkor lesz a máj ha kifakad az epe a pipi boncolásakor. Ettől borzalmasan keserű lesz, így ha ilyet találok inkább kihajítom. Németországban még nem találkoztam ilyen májjal, otthon sajnos előfordult.
A macskáim közben árgus szemekkel követik minden mozdulatom, tudják a hulladék az ő hasukban köt ki. Kutyásoknak javasolt egy enyhén vegetás vízben öt percig főzni a nyesedéket, és csak utána odaadni, mert ők hajlamosabbak leférgesedni a nyers husitól. Akinek nincs háziállata, meglepheti a szomszéd jószágát ezzel, biztos belopja magát a szívébe. Postások esetleg munkába is vihetik magukkal, harapós kutyáknak figyelemelterelés míg a levelet a postaládába csempészik.
Felirat hozzáadása |
Megpucoljuk a kedvenc vagy épp otthon található leveszöldségeinket, én például a répát, és félretesszük.
Sárgaborsó és a fűszerei |
Én mindent először a legmagasabb fokozaton főzök, majd ha felforr közepesre teszem.
Mire a borsót felkészítettük, a levesünk forr és barna hab ül a tetején. Ezt egy szűrővel leszedem, majd zöldségzölddel, borssal fűszerezem a levest. Aki szereti a zellerzöldet az most azt is beleteheti. Takarékra teszem, és ismét magára hagyom.
A főzelék mellé rántott májat készítek. Ma sertésből, mert az volt akcióban, de készíthetitek pipimájból és marháéból is. Ha van macskátok, és futja egy kis luxusra, a megtisztított eldarabolt májat beáztathatjátok egy kis tejbe. Puhább, finomabb lesz tőle, a macskák pedig igen hálásak ha a tejet később megkapják. Kutyánál nem próbáltam, de szerintem az sem ellenkezne. Én ma nem áztatok, simán átmosom és panírozom.
Sertésmáj panírban |
A maradék tojás bekeverve |
A levesünk ekkor már félig megfőtt. Belekarikázzuk a sárgarépát és a zöldségeket, és hagyjuk tovább pöszörögni a tűzhelyen. Ránézünk a borsóra is, de még biztos kemény, viszont ha nagyon fogy a víz róla, lehet pótolni.
Felszabadult egy kis szabadidőnk. Ha metélttésztával készítem a levest, akkor most semmi teendőm, de ma megint a grízgombócot kívántam meg, így kikeverem egy csészében és utána ülök le pihenni.
Bő félóra múlva már megpuhulnak a zöldségek a levesben, ekkor belefőzhetem a májat, a tésztát vagy a gombócot. A májat azért csak a végén tesszük bele, mert különben túlfől, szétmorzsálódik, megkeményedik.
Ha a sárgaborsó is puhának tűnik, akkor jöhet bele egy rántás. Én sokszor nem teszek bele, inkább addig főzöm, amíg teljesen szétfől a borsó. ettől egy olyan sűrű lesz, ha kicsit meghűlve fejre állítom a lábast, nem esik ki belőle. Ezért szoktam betonfőzeléknek hívni, mert beleköt az edénybe. Ma jó
kislány leszek, nem főzöm szét, inkább egy rántással fogom besűríteni. Persze így kevésbé diétás, viszont az egyben maradt borsószemek nagyon jó béltisztító hatással rendelkeznek.
Mielőtt a rántásnak nekikezdek, olajat készítek a tűzhelyre a máj sütéséhez és alágyújtok. Ezután amíg melegszik, 1-2 evőkanál olajon megpirítok egy evőkanál lisztet, majd adagolok hozzá egy kis főzeléket és csomómentesre keverem. Utána beleöntöm a lábasba és alaposan elkeverem. Még pár percig lassú tűzön főzöm.
Masnisleves |
Ha elkészültem, és elég meleg az olaj, megsütöm a májakat. A legvastagabbat amikor már mindkét oldala megsült, kiveszem, kettévágom ellenőrizve hogy belül is átsült-e. Ha igen, mindet kiszedem, ha nem akkor még egy picit visszateszem.
Mire a máj kisül, elkészül a főzelék és a leves is, így már csak a tálalás és alkotásunk elfogyasztása vár ránk.
Betonfőzelék rántott májjal és a bekevert tojás |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése