Az, hogy a magyar csípős kolbászunknak nincsen párja, még annyira nem is ejtett kétségbe, hiszen a rakottkrumplit készíthetjük helyette virsli-félékkel, chorizzóval (spanyol paprikás szalámi) vagy wurst-félékkel (németek színtelen ízetlen kolbászkái). Viszont a spanyoloknál kapható keserű utóízű tejfölutánzat már végleg elrontotta az egészet. Azt hittem, amíg ott élek, le kell mondanom kedvenc finomságomról, amíg egy tapaszbárban fel nem fedeztem az ő hasonló ételüket.
A krumplit szintén puhára főzik, felkarikázzák. Fűszeres fehér mártással meglocsolják, ráütnek néhány nyers tojást és megsütik akár serpenyőben, akár tepsiben. Végül megszórják egy csipet csípős őrölt pirospaprikával.
Annyira finomnak találtam, hogy elkezdtem nyomozni a fehér mártások után, és végül a besamelre leltem, ami ízben legjobban hasonlított a spanyolok szószára. Úgy döntöttem ma, az ízetlen wurstok országában kipróbálom a rakott krumplimat ezzel a mártással.
Bár nagyon flancos neve van, ez egy egyszerű tejes-vajas öntet, pillanatok alatt elkészül.
Két személyre 4-6 nagyobbacska krumplit hajában megfőzök. Azért nem pucolva, mert így a krumpli sokkal finomabb, nem ázik ki a vízben az íze. Bő fél óra főzés után megszúrom egy villával, és ha átszalad rajta könnyedén, készen van. Én általában együtt főzöm 6db tojással, nem használok külön edényt.
Amíg fől, felkarikázok egy kisebb szál kolbászfélét vagy 2-3 virslit. Egy jénait vagy tepsit kikenek valami zsiradékkal és zsömlemorzsával megszórom, így nem fog majd benne leragadni a krumpli.
Besamel mártás |
Felforralok fél liter tejet. 2 evőkanál vajat felolvasztok, majd 2 evőkanál lisztet óvatosan megpirítok rajta, épp csak legyen egy kis színe, ne barnuljon meg. Elkezdem a forró tejet lassan hozzáadagolni, folyamatosan kevergetem közben, hogy ne csomósodjon össze. (Hasonlóan a rántás készítéséhez.) Amikor elkészül, ízlés szerint teszünk bele sót (én egy csapott teáskanállal), borsot (én fehéret használok, hogy ne legyen pöttyös a mártásom és egy mokkáskanálnyit használok) végül szerecsendiót. Utóbbi nem volt itthon, amúgy se ugrálok érte, így most kihagytam.
Megpucolom és felkarikázom a krumplit és a tojást. Ha nagyobb mennyiséget készítek már tojás-szelőt használok még a krumpli darabolásához is, sokkal gyorsabb, egyszerűbb és egyforma lesz a vastagság.
Először a krumpli felét teszem a jénai tálba, majd a tojás felével befedem. Ráhelyezem az összes kolbászt és a besamel mártás felével meglocsolom. Ezután jön a tojás másik fele majd a krumpli másik fele. Miután összeraktam az egészet, exanyósom szavaival élve: "kézzel megtaposom" egy kicsit. Így a krumpli a tetején ellapul, ha ráöntöm a mártásom maradékát, nem folyik le olyan könnyen róla.
Csak addig sütöm, amíg a tetején a krumpli és a mártás el nem kezd színesedni.
A vajas mártástól kellemesen csúszik, egy tányér nem lesz elég belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése