2015. február 20., péntek

Extrachilisbab

Sokan azt hiszik, ez a pikáns finomság Spanyolországból származik, pedig az igazi spanyolok nem is nagyon szeretik a csípős ételeket. Az inkább a mexikóiak ízvilágát tükrözi.
Azt is kevesen tudják, hogy a chili eredetije a mi magyar erőspaprikánkból származik.

Sokan itthon úgy készítik el ezt az ételt, mint egy erős babpörköltet, pedig az igazi chili messze áll ettől. És bár Spanyolországban nem sokan szeretik, mégis ott sikerült találkoznom egy mexikói fiúval, aki megmutatta, ők hogyan készítik.

Viszonylag gyors, egyszerű egytálétel, nálam az anyagköltség a desszerttel együtt 2 euro volt.

A 25 dkg vörösbabot (vagy ha kapok óriás tarkababot) előfőzöm sós vízben.

A körülbelül 30dkg darálthusit olíva olajon kicsit megpirítom. Csirkéből 5 perc, sertés és marha már kicsit több időt igényel.

Amíg pirul összedarabolom a négy kisebb erőspaprikát, egy vastaghúsú paprikát és a vöröshagymát nagyobb darabokra. Egy-két gerezd fokhagymát pedig apróra. Egy paradicsomot félbevágunk. Minél színesebb paprikákat használunk, annál látványosabb lesz a végeredmény.
Négyféle erejű paprika

Közben a husi már pirul, jöhetnek rá a fűszerek. Csapott teáskanál só, nagyobb csipet bors, nagyobb csipet őrölt római kömény, körömnyi babérlevél (ez elhagyható), ízlés szerint még lehet tenni szárított petrezselymet, bazsalikomot, oregánót is, annak aki szereti ezt az ízvilágot is.

Alaposan elkeverem a fűszerekkel, majd jöhetnek az összeaprított paprikák, hagymafélék, paradicsom. Rövid ideig együtt dinszteljük, közben levet ereszt.

Cirka negyedóra múlva hozzáadjuk az előfőzött babot, és aki szereti az tehet bele kukoricát is. Elkeverjük, ettől lehűl. A tetejét megszórjuk egy fakanálnyi pirospaprikával. Mert mint tudjuk már, hideg zsírban jobban oldódik. Alaposan összekavarjuk, és két-három percig még főzzük.

Leve csak annyi van amennyit a hús és a zöldségek eresztettek, nem pótoljuk. Így is lesz annyi, amennyit kenyérrel tunkolhatunk.

Végül desszertként, égő ízlelőbimbóinkat banánnal díszített hűvös vaníliakrémmel ápolhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése