2016. január 21., csütörtök

Sült krumplipüre pirított/grillezett zöldségekkel

Amikor beköszönt a keményebb tél, és a mínuszok csak úgy repkednek, szívesebben készítek sütőben ételeket. Kellemesen bemelegíti a konyhát, és ezek a finomságok sokszor egyszerűbben összehozhatóak, mint a főzőn készültek.
Főleg a mindent bele, öntsük fel szósszal és süssük meg típusúak a kedvenc receptjeim.

A régieket már untam, így pár napja beszereztem egy német receptújságot, ami pont ilyen ötletekkel van tele. Az első ami megfogta a fantáziám, a krumplipürével borított lazacos zöldség volt jénai tálban sütve. A lazacot és a spárgát nem szeretjük, így kicsit módosítottam a hozzávalókon, és a zöldségeket se az előírt módon készítettem el.

Hozzávalók:

- Bármilyen gyorsan sülő húsféle, például halfélék, bacon, virsli, csirkemellfilé kicsi kockákra vágva. Én most kockázott baconnal készítettem.

- Legalább négyféle zöldség. Például brokkoli, karfiol, spárga, kelbimbó, répa, gomba, kukorica, hagyma, paprika, sütőtök, cékla vagy ami eszetekbe jut. A hűtőm mélyén brokkolit, karfiolt, répát, gombát és kukoricát találtam, így ezeket használtam most fel.

-Krumplipüré vajjal, tejjel, sóval-borssal elkészítve, sűrűre keverve, hogy kanállal szaggatható legyen. Mivel ezt szinte mindenki tud készíteni, így erre most nem térek ki.

Elkészítés:


A bacont a jénai alján egyenletesen elosztottam. Sülés közben annyi zsiradék csurog ki belőle, hogy nem ragad le a zöldség, így nem kell se plusz zsiradékkal kikenni se zsírpapírt használni a procedúrához. Aki nem szeret leragadt kajamaradékot suvickolni, azoknak ez biztosan nagyon jó hír.



Csak ennyi zsiradék szükséges
Az apró zöldségeket (például kukorica, répakarika, gomba, cukkini, zöldborsó) egy wokban kevés olívaolajon külön-külön megpirítottam. Nem adtam hozzá fűszereket, mert a bacon eleve sós, a krumplipüré pedig fűszeres lesz. Használhattok másfajta zsiradékot is, nagyon finom például vajjal is, de most az olíva fanyarkás ízét képzeltem el hozzá. Nem kell sok a serpenyőbe, mellékelek hozzá képet összesen mennyit használtam.

A nagyobb zöldségeket mint a brokkoli, karfiol, kelbimbó érdemes leforrázni sós-borsos vízzel, így nem szárad ki sütés közben.


A baconra először a nagyméretű zöldségeket fektettem, majd közé szórtam a kisebbeket.

Végül egy kávéskanállal (lustábbak evőkanállal is csinálhatják) szépen egyenletesen rápakoltam a krumplipürét. Takaros kis halmok lesznek, amik sülés közben kicsit meg is dagadnak.

Előmelegített 180 fok körüli hőmésékleten csak addig sütjük, amíg a püre a tetején barnulni nem kezd.
A végeredmény :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése